Brochures en boeken afwerken

Voor het afwerken van brochures en boeken zijn er verschillende afwerkmethoden. De meest voorkomende zijn: Geniet Gebrocheerd, Garenloos Gebrocheerd, Genaaid Gebonden, en Wire-O Binding.

Geniet gebrocheerd wordt vaak toegepast om een brochure af te werken. Bij deze bindwijze worden de katernen in elkaar gestoken en met nietjes in de rug aan elkaar bevestigd. Dit is een snelle en eenvoudige manier, die vaak wordt toegepast bij dunne boekjes, tijdschriften en goedkopere publicaties. Het nadeel van deze afwerkmethode is dat het aantal pagina’s slechts beperkt is en sterk afhangt van het gebruikte papier van omslag en binnenwerk.

Garenloos gebrocheerd is een afwerkmethode waarbij de rug van de katernen, wordt afgefreesd. Vervolgens wordt het boekblok vzv lijm en zonder garen bevestigd aan het omslag. Een variant op deze afwerkmethode is "genaaid gebrocheerd". Hierbij wordt de rug intact gehouden en doormiddel van lijm en garen aan elkaar verbonden. Het verschil in beide afwerkmethode is puur prijstechnisch, waarbij garenloos afwerken een goedkopere variant is. Het nadeel van een garenloze bindwijze is dat het boek minder goed blijft openliggen. Dit door het wegfrezen van de rug.

Genaaid gebonden is een hoogwaardige afwerkingsmethode die zorgt voor een stevige binding en een duurzaam boek dat goed open ligt. Bij deze bindmethode worden de pagina's van het boek eerst aan elkaar genaaid voordat het kartonnen omslag wordt aangebracht. De naaimethode creëert een sterke verbinding tussen de pagina's, waardoor het boek een langere levensduur heeft. Deze methode wordt vaak gebruikt voor kwalitatieve publicaties zoals wetenschappelijke boeken of kunstboeken.

Wire-O binding, ook wel bekend als spiraalbinding, maakt gebruik van metalen ringen die door de geponste gaten in de pagina's worden geschoven. Deze binding biedt flexibiliteit en functionaliteit omdat het boek gemakkelijk kan worden geopend en platgelegd. Dit maakt het ideaal voor agenda's of muurkalenders waar gebruiksgemak cruciaal is.

Geniet gebrocheerd-Garenloos brocheren-genaaid gebonden-Wire O binding
Go Back>